Tudatos Udvarhely

Az SZKA és az RDE Harghita közös kezdeményezése

Teremts fekete aranyat szagmentesen!

Egy üveggömbben földszerű anyag, egy nagyobb akváriumban gyümölcs- és zöldésgmaradványok, fűszálak fogadják szerda délután a Harghita Business Centerbe érkezőket. Nem nehéz kitalálni, a komposztálásról lesz szó. Az előadó, Gábos Anna biológia tanárnő már izgatottan készülődik. Otthon, sőt az Orbán Balázs Általános Iskolában is komposztált már a diákjaival, derül ki később…

Nem fog a rákból kigyógyítani, de segít a testednek felejteni

Valahol Ivó és Csíkmadaras között vagyunk, a hargitai letérőtől egy tízperces autóútra és néhány percnyi sétára, ez az első megállónk. Fent szellő táncol a lombok között, lent kellemes hűvös van, nagyokat szippantunk a tiszta levegőből, lábaink alatt ropognak a száraz falevelek, reccsen egy-egy gally, mi pedig egyre bennebb és bennebb megyünk, míg eltűnik minden út és ösvény, és minden irányból fák magasodnak fölénk…

Rossz hír a szennyvízteleptől

Hiába örvendeztek még június elején, hogy más esős hónapokhoz viszonyítva húsz százalékkal kevesebb hulladék érkezik be szennyvíztelepre, a nyár első hónapjában napról napra lett rosszabb a helyzet, számolt be szomorúan a kéthónapos kihívás eredményeiről Németh-Deák Iringó, a szennyvíztelep vezetője…

Készülj te is tudatosan a húsvétra!

A TUDATOS Udvarhely harmadik találkozóján is túl vagyunk. Mi más lehetett volna a téma, mintsem a húsvét. A résztvevők különböző, eddig nem annyira elterjedt, tojásfestésre alkalmas növényeket ismerhettek meg, valamit ki is próbálhatták azok hatékonyságát. A már ismertnek mondható hagymahéj mellett, lilakáposzta, cékla, spenót, kurkuma és még sárgarépa is használható a húsvéti tojások színezésére…

Az SZKA és az RDE Harghita közös kezdeményezése

Mivel Udvarhelyszéken elég kevés civil szervezet aktív a környezettudatosság területen, a Székelyudvarhelyi Közösségi Alapítvány úgy döntött, hogy konkrét, kézzelfogható és a hétköznapokban követhető további lépésekkel segítjük e mozgalom erősödését. Nagy örömünkre az RDE Harghita vállalat is örömmel csatlakozott ehhez a törekvéshez, amelyet TUDATOS Udvarhely név alatt viszünk tovább. A környezettudatosság témájában gyakorlati előadásokra és műhelymunkákra kerül majd sor.

Az első találkozóra január 19-én került sor, ahol a környezettudatos mosás volt a téma. Lukácsi Katalin és Márton Zsolt voltak az előadók, egymás mellé téve 10 év tapasztalatát, valamint a szakmai tudást. Ezúton is köszönjük a Harghita Business Centernek, hogy helyet adott ennek az eseménynek. A 25 résztvevő hölgy a gyakorlati tudás mellett egy kezdőcsomaggal térhetett haza, hogy kéznél legyen és kipróbálják, milyen, amikor tudatosan tesszük egymás mellé a folttisztító sót és a szódabikarbónát, valamint az egyéb természetes összetevőket, amelyekkel környezetkímélően és költséghatékonyan moshatunk tiszta ruhákat. Arra is fény derült, hogy az sem mindegy, milyen keménységű a víz, hisz ennek függvényében mindenki ki kell alakítsa a “tuti receptet”.

A kezdőcsomag közel fél évnyi mosáshoz elegendő alapanyagokat tartalmazott. A vászonszatyorban volt 1 kg szódabikarbóna, 1 kg folttisztító só, 0,5 kg citromsó, 1 liter ecet, 1 kg mosódió, 2 mosódióhoz tartozó zsákocska, 1 teafa illóolaj, 1 narancs illóolaj, valamint azoknak, akik szeretik egy mozzanattal letudni a mosószer-öblítő kombót, azoknak egy 98%-ban természetes anyagokból álló folyékony mosószer.

Az előadás után számos visszajelzést kaptunk a résztvevőktől, akik alaposan próbára tették a kapott receptet és örömmel számoltak be sikereikről, íme egy kis ízelítő: Az előadás után számos visszajelzést kaptunk a résztvevőktől, akik alaposan próbára tették a kapott receptet és örömmel számoltak be sikereikről, íme egy kis ízelítő:

Ezek a visszajelzések megerősítenek és arra bátorítanak, hogy folytassuk. A következő műhelymunka február 17-én lesz. Környezetkímélő házi tisztítószereket készítünk majd a résztvevőkkel. Mi már izgatottan várjuk, és hálásak vagyunk, hogy közösen haladunk ezen az úton!

A jelenlegi járványügyi előírások miatt ezek a tevékenységek egy zárt körű, 25 fős eseménysorozat keretében zajlanak, de várjuk az előírások feloldásait és akkor szélesebb körben is nyitunk.

Március elején az uh.ro-val beszélgettünk a " Takarítás zölden: nem olyan piszkosul nehéz " címen. A teljes tartalom itt olvasható.

Így lesz zöld a piros tojás!

Levendulaillat ölel át, amikor beérünk az ajtón. Az asztalon hagyma, cékla, káposzta, spenót, mellettük pedig kékre, pirosra, sárgára, fehérre, világoszöldre, kávészínűre festett tojások hevernek.

Legyen vegyszermentes Udvarhely!

A TUDATOS Udvarhely csapata negyedik alkalommal a székelyudvarhelyi szennyvíztisztító állomásra látogatott.

Tudod, mi történik a szennyvizeddel? (videóval)

Popsitörlő, pelenka, répa, vattakorong, pityóka, fogkrémes tubus, borotvakapa, savanyú fejeskáposzta, kézi- és, focilabda, kosárlabda, negyven tyúktetem.

Mivel Udvarhelyszéken elég kevés civil szervezet aktív a környezettudatosság területen, a Székelyudvarhelyi Közösségi Alapítvány úgy döntött, hogy konkrét, kézzelfogható és a hétköznapokban követhető további lépésekkel segítjük e mozgalom erősödését.
Nagy örömünkre az RDE Harghita vállalat is örömmel csatlakozott ehhez a törekvéshez, amelyet TUDATOS Udvarhely név alatt viszünk tovább. A környezettudatosság témájában gyakorlati előadásokra és műhelymunkákra kerül majd sor.