Tudatos Udvarhely

Az SZKA és az RDE Harghita közös kezdeményezése

Az SZKA és az RDE Harghita közös kezdeményezése

Mivel Udvarhelyszéken elég kevés civil szervezet aktív a környezettudatosság területen, a Székelyudvarhelyi Közösségi Alapítvány úgy döntött, hogy konkrét, kézzelfogható és a hétköznapokban követhető további lépésekkel segítjük e mozgalom erősödését. Nagy örömünkre az RDE Harghita vállalat is örömmel csatlakozott ehhez a törekvéshez, amelyet TUDATOS Udvarhely név alatt viszünk tovább. A környezettudatosság témájában gyakorlati előadásokra és műhelymunkákra kerül majd sor.

Az első találkozóra január 19-én került sor, ahol a környezettudatos mosás volt a téma. Lukácsi Katalin és Márton Zsolt voltak az előadók, egymás mellé téve 10 év tapasztalatát, valamint a szakmai tudást. Ezúton is köszönjük a Harghita Business Centernek, hogy helyet adott ennek az eseménynek. A 25 résztvevő hölgy a gyakorlati tudás mellett egy kezdőcsomaggal térhetett haza, hogy kéznél legyen és kipróbálják, milyen, amikor tudatosan tesszük egymás mellé a folttisztító sót és a szódabikarbónát, valamint az egyéb természetes összetevőket, amelyekkel környezetkímélően és költséghatékonyan moshatunk tiszta ruhákat. Arra is fény derült, hogy az sem mindegy, milyen keménységű a víz, hisz ennek függvényében mindenki ki kell alakítsa a “tuti receptet”.

A kezdőcsomag közel fél évnyi mosáshoz elegendő alapanyagokat tartalmazott. A vászonszatyorban volt 1 kg szódabikarbóna, 1 kg folttisztító só, 0,5 kg citromsó, 1 liter ecet, 1 kg mosódió, 2 mosódióhoz tartozó zsákocska, 1 teafa illóolaj, 1 narancs illóolaj, valamint azoknak, akik szeretik egy mozzanattal letudni a mosószer-öblítő kombót, azoknak egy 98%-ban természetes anyagokból álló folyékony mosószer.

Az előadás után számos visszajelzést kaptunk a résztvevőktől, akik alaposan próbára tették a kapott receptet és örömmel számoltak be sikereikről, íme egy kis ízelítő: Az előadás után számos visszajelzést kaptunk a résztvevőktől, akik alaposan próbára tették a kapott receptet és örömmel számoltak be sikereikről, íme egy kis ízelítő:

Ezek a visszajelzések megerősítenek és arra bátorítanak, hogy folytassuk. A következő műhelymunka február 17-én lesz. Környezetkímélő házi tisztítószereket készítünk majd a résztvevőkkel. Mi már izgatottan várjuk, és hálásak vagyunk, hogy közösen haladunk ezen az úton!

A jelenlegi járványügyi előírások miatt ezek a tevékenységek egy zárt körű, 25 fős eseménysorozat keretében zajlanak, de várjuk az előírások feloldásait és akkor szélesebb körben is nyitunk.

Március elején az uh.ro-val beszélgettünk a " Takarítás zölden: nem olyan piszkosul nehéz " címen. A teljes tartalom itt olvasható.

Így lesz zöld a piros tojás!

Levendulaillat ölel át, amikor beérünk az ajtón. Az asztalon hagyma, cékla, káposzta, spenót, mellettük pedig kékre, pirosra, sárgára, fehérre, világoszöldre, kávészínűre festett tojások hevernek.

uh.ro
Mivel Udvarhelyszéken elég kevés civil szervezet aktív a környezettudatosság területen, a Székelyudvarhelyi Közösségi Alapítvány úgy döntött, hogy konkrét, kézzelfogható és a hétköznapokban követhető további lépésekkel segítjük e mozgalom erősödését.
Nagy örömünkre az RDE Harghita vállalat is örömmel csatlakozott ehhez a törekvéshez, amelyet TUDATOS Udvarhely név alatt viszünk tovább. A környezettudatosság témájában gyakorlati előadásokra és műhelymunkákra kerül majd sor.