Szolgáltatás

A lakossági hulladékszállítás kiemelkedően fontos

Hulladékválogató

Próbaüzem jelleggel használatba állítottunk egy korszerű, Hargita megyében teljesen egyedülálló hulladékválogatósort!
Hatalmas lépés ez cégünk tevékenységében, több hónapos munka, és szakmai felkészülés előzte meg a beüzemeltetést.
Köszönjük Székelyudvarhely és térsége lakóinak pozitív hozzáállását a szelektív hulladékgyűjtéshez.
Sok sikert mindannyiunknak a közösen elért célok érdekében!

Lakossági hulladék

Tevékenységeink közül a lakossági hulladékszállítás kiemelkedően fontos és felelősségteljes feladat, hiszen egy település lakóinak mindennapjaiban meghatározó szempont a hulladékok rendszeres, megszokott időben, kifogástalan módon történő elszállítása.

Társaságunk korszerű autókkal végzi a hulladékok gyűjtését és szállítását.

Modern  járműparkunk lehetővé teszi, hogy ügyfeleink igényeit a lehető legmagasabb szinten elégítsük ki, szigorú környezetvédelmi és optimalizált gazdasági keretek között.

A gyűjtés során 120-240-1100 literes edényeket alkalmazunk, akár saját tulajdonú, akár bérleti díjas rendszerben, illetve 5-7-10-31 köbméteres konténereket bérleti díjas rendszerben.

Cégünk a jogszabályi elvárásoknak megfelelően, a közszolgáltatás részeként lakossági hulladékszállítást Hargita megyében a következő településeken végez: Székelyudvarhely, Gyergyószentmiklós, Szentegyháza, Székelykeresztúr, Szentábrahám, Farkaslaka, Parajd, Derzs, Oroszhegy, Fenyéd, Máréfalva, Varság, Siménfalva, Etéd, Kányád, Felsőboldogfalva, Kápolnásfalu, Bögöz.

Települések / utcák A hulladékgyűjtés napja Gyakoriság Szelektívgyűjtés napja

Kérjük a tisztelt ingatlantulajdonosokat, hogy a hulladékgyűjtő edényeket jól megközelíthetően és jól láthatóan a szállítás napján reggel 6 óráig legyenek szívesek kihelyezni. 

Csak azok a hulladékgyűjtő edények ürítését áll módunkban elvégezni, amelyek a közszolgáltatási szerződésben rögzített feltételeknek megfelelnek.
Lakossági szerződéskötésre, módosításra, vagy megszüntetésre Székelyudvarhelyen, a Bethlen Gábor utca 73. szám alatti ügyfélszolgálatunkon van lehetőség vagy előzetes egyeztetés után a szerződéskötő kollégáinknál, akik helyszínre mennek. A szerződéseket minden hónap 1-je és 14-e között, adott hónap elsejével kötjük, módosítjuk vagy szüntetjük meg. Minden hó 15-től pedig, a következő hó elsejétől kötjük, módosítjuk vagy szüntetjük meg.

Kérjük lakossági közszolgáltatási szerződés megkötéséhez hozza magával a személyi igazolványát.

Gyűjtőedény igényléshez, illetve gyűjtőedény cseréjéhez kérjük hívja a 0266-217 407-es ügyfélszolgálatunkat.
Az általános szerződési feltételeket itt érheti el.
Társaságunk korszerű autókkal végzi a hulladékok gyűjtését és szállítását.
Modern  járműparkunk lehetővé teszi, hogy ügyfeleink igényeit a lehető legmagasabb szinten elégítsük ki, szigorú környezetvédelmi és optimalizált gazdasági keretek között.
A gyűjtés során 120-240-1100 literes edényeket alkalmazunk, akár saját tulajdonú, akár bérleti díjas rendszerben, illetve 5-7-10-31 m3-es konténereket bérleti díjas rendszerben.

Ügyfélszolgálat

Program

Lakossági szelektív hulladékgyűjtés

Környezetünk védelme és annak megóvása a jövő generációja számára közös cél. Ennek egyik alapvető eleme a hulladékok megfelelő kezelése, a szelektív hulladékgyűjtés.

A szelektív hulladékgyűjtés célja a hulladéklerakóba kerülő hulladék mennyiségének csökkentése, környezetünk védelme, annak terhelésének, szennyezettségének mérséklése, valamint a másodnyersanyagok (pl.: papír, üveg) kinyerése és hasznosítása.

Cégünk a jogszabályi elvárásoknak megfelelően, a közszolgáltatás részeként Székelyudvarhelyen, Székelykeresztúron, Szentegyházán, Gyergyószentmiklóson,  Parajdon, Szentábrahámon, Farkaslakán és Csikdánfalván elindította a lakossági szelektív hulladékgyűjtést.

A gyűjtés gyűjtőszigetes rendszerben történik, mely négy fajta hulladék begyűjtésére alkalmas: papír, üveg, PET-palack és fémitalos doboz.

A gyűjtőszigetek nagyrészt intézmények, üzletek, bevásárlóközpontok, lakótelepek, forgalmasabb csomópontok környékén találhatóak meg.

A gyűjtőedényeket speciális, darus autó üríti ki, amelynek 31 m3-es belső gyűjtő része kívülről ugyan egytérűnek tűnik, de valójában rekeszes megoldású.

Útmutató a hulladék különválogatásához

Szelektíven, az RDE Harghita kft. által biztosított színes zsákokba gyűjthetik mostantól a székelyudvarhelyi kertes házak lakói a hulladékot. Megkérjük, hogy a szelektív zsákokat minden hónap utolsó szállítási napján, reggel 7 óráig tegye a kapu elé, a vegyes (háztartási) hulladékot tartalmazó kuka mellé. Például: ha az Ön utcájában hétfőn ürítjük a kukát, és az utolsó szállítási nap június 24-ére esik, a szelektív zsákokat is akkor kell kitennie, júliusban 29-én, augusztusban 26-án és így tovább. Az elvitt zsákok helyett munkatársaink cserezsákot hagynak. A vegyes (háztartási) hulladékot változatlanul hetente, a szelektívet pedig havonta egyszer szállítjuk el. Bármi kérdése, észrevétele van, hívjon a 0266-217407-es telefonszámon (hétfőtől csütörtökig 8.00 és 16.30, pénteken 8.00 és 14 óra között), vagy üzenjen a Facebook oldalunkon. Köszönjük, hogy Ön is szelektíven gyűjt.

Sárga zsák

Minden típusú műanyag: ásványvizes és kiöblített üdítős, italos PET palack lapítva, háztartási flakon (HDPE, PP, PE jelzésű tisztító- és kozmetikai szeres: mosószeres, samponos, tusfürdős, stb., élelmiszeres flakon) lapítva, elöblítve és azok kupakjai, étolajos palack lapítva, rácsavart dugóval, többrétegű italos karton doboz (tejes, gyümölcsleves), kiöblített tejfölös, joghurtos pohár és azok teteje, kimosott vajkrémes és margarinos doboz, tiszta műanyag és alufólia, nejlonzacskó, reklámszatyor, egyéb műanyag, fém: italos fémdoboz (üdítős, sörös), kimosott konzerves doboz, zárókupak, egyéb kisfém.
Mit ne tegyen bele: fogkefét, nejlonharisnyát, hungarocellt, ragasztószalagot – ez mehet a vegyesbe, CD és DVD lemezt, vegyszerrel, ill. mérgező anyaggal szennyezett csomagolót.

Kék zsák

Karton, újság, folyóirat, füzet, könyv, hullámpapír, tiszta csomagolópapír, kisebb papírdoboz (pl. szappan, fogkrém). A nagyobb kartondobozt összehajtva tegye a zsák mellé. A papír nem lehet olajos, zsíros, vagy élelmiszerrel szennyezett.

Zöld zsák

Kiöblítetve, zárókupak nélküli italos üveg, befőttes üveg, étolajos üveg, parfümös üveg, pohár
Mit ne tegyen bele? Porcelánt, kerámiát, sík üveget (pl. ablak, tükör), szemüveget, villanykörtét, neoncsövet, hőálló üvegtálat, orvosságos üveget.

A sütőolajt, száraz elemet és használt égőt (izzó, villanykörte, neoncső) behozhatja a Termés utcába, a lejárt szavatosságú, vagy megmaradt orvosság/csomagolás leadható a patikákban. A CD és DVD lemezt, festékpatront a szakboltok egy része begyűjti. A megmaradt festéket, hígítót többnyire visszaviheti abba a boltba, ahol vásárolta. A fölöslegessé vált vagy megrongálódott ruhát, cipőt, illetve kisebb lakástextíliát (pl. függöny, lepedő), rongyot beteheti a Caritas gyűjtőedényeibe. Az elektronikai hulladéktól az időszakos kampányok során szabadulhat meg vagy behozhatja a Termés utcába. A sík üvegnek, cserépnek, porcelánnak, kerámiának jelenleg konténert bérelhet az építkezési törmelékkel együtt, néhány hét múlva pedig behozhatja a Termés utcában megnyíló hulladékudvarba, ahol majd átvesszük a feleslegessé vált bútort, szőnyeget, matracot is.

Vegyes (háztartási): tejtermék, főtt- vagy nyershús maradék, tojás, állati zsiradék, higiéniai hulladék (pelenka, nedves törlőkendő, intimbetét/tampon, használt papír zsebkendő), vegyszerrel kezelt növényi maradék, festett/kezelt fa, porszívó zsák tartalma, cigaretta csikk, szennyezett csomagolóanyag, más.


Mit ne tegyen bele? Növényi (lebomló) hulladékot, étolajat, textilt, földet, homokot, kavicsot, elektronikai hulladékot, szárazelemet, akkumulátort, más veszélyes hulladékot, autóalkatrészt, gumiabroncsot, építkezési törmeléket, bútort, szőnyeget, matracot.

 

Hulladékudvarunkban szelektíven gyűjtött hulladékfajtákat veszünk át, hétköznaponként 8 – 15 óra között: papír, műanyag, elektromos és elektronikai cikkek, fém.

Konténeres hulladék-, föld- és törmelékszállítás

Felhívjuk figyelmüket, hogy a környezetet szennyező hulladék biztonságos elhelyezése akkor biztosított, ha az engedéllyel rendelkező kezelőkhöz jut el.

Környezetünk védelme érdekében kérjük, gondoskodjanak építési törmelékük szakszerű kezeléséről.

Tiszta sittnek számít az az építési és bontási hulladék, amely nem tartalmazza a következő hulladékokat: papír, műanyag, fémek, zöldhulladék, gumi, üveg, stb…

A konténeres hulladék, föld- és törmelék szállítása 5 és 7 m–es konténerekkel történik.

A konténer kiszállítása, illetve a hulladék elszállítására vonatkozó megrendeléseket 1 munkanappal előtte vesszük fel.

A szolgáltatás ára függ a konténer méretétől és a hulladék fajtájától.

A szolgáltatási díj magába foglalja a konténer szállításának és a hulladék elhelyezésének költségét.

A konténeres hulladékszállítás megrendelhető telefonon a 0266-217407 telefonszámon vagy  személyesen a Bethlen Gábor utca, 73. számon található ügyfélszolgálatunkon.

Felhívjuk figyelmüket, hogy a környezetet szennyező hulladék biztonságos elhelyezése akkor biztosított, ha az engedéllyel rendelkező kezelőkhöz jut el.

Közterületek tisztítása, karbantartása

Kiemelt figyelmet fordítunk  Székelyudvarhely és Székelykeresztúr szépítésére, ezért a közterületeken rendszeresen kézi- és gépi  takarítást végzünk. Az utakat modern takarítógépekkel tartjuk tisztán, illetve a nyári kánikulák idején locsolással hűtjük azokat.

Továbbá szerződéses partnerei vagyunk számos jelentős vállalatnak és áruháznak is.

Veszélyes hulladékok

Cégünk a veszélyes hulladék elszállítását az RDE Huron Kft testvércégünk által oldja meg.

A következő veszélyes anyagok gyűjtését végezhetjük: fáradt olaj, elemek és akkumulátorok, szennyezett csomagolóeszközök, világítótestek, lejárt szavatosságú lakkok, festékek, vegyszerek.

Kupakok feldolgozása

  • hogy a PET palack és kupakja 100 év alatt bomlik le a természetben?
  • hogy a PET palack újrahasznosítása sokkal nehezebb, ha az nincs szelektíven gyűjtve?

Bármilyen kérdéssel forduljon hozzánk bizalommal.

Mivel Udvarhelyszéken elég kevés civil szervezet aktív a környezettudatosság területen, a Székelyudvarhelyi Közösségi Alapítvány úgy döntött, hogy konkrét, kézzelfogható és a hétköznapokban követhető további lépésekkel segítjük e mozgalom erősödését.
Nagy örömünkre az RDE Harghita vállalat is örömmel csatlakozott ehhez a törekvéshez, amelyet TUDATOS Udvarhely név alatt viszünk tovább. A környezettudatosság témájában gyakorlati előadásokra és műhelymunkákra kerül majd sor.