KupakMOZAIK

Az SZKA és az RDE Harghita közös kezdeményezése

KupakMOZAIK2021

Idén is lesz KupakMOZAIK

Rollert, lovaglást, hátizsákot lehet nyerni a Székelyudvarhelyi Közösségi Alapítvány (SZKA) második alkalommal meghirdetett, környezettudatosságot népszerűsítő vetélkedőjén. Mindössze rengeteg műanyag kupakot kell gyűjteni, és ezekből látványos mozaikképet kell összehozni.
Kadicsok_SZKA-696x928

Több mázsa műanyag kupak gyűlt össze

A környezettudatosságra nevelés volt a fő célja a már második alkalommal jelentkező KupakMOZAIK vetélkedőnek, de nem akárhogyan, hanem látványos, színes alkotások által. Ugyanis a kupak – mielőtt újrahasznosítanák – akár művészeti alkotások alapanyaga is lehet. Ezt bizonyította a verseny 250 résztvevője.

Szerinted a motorolajjal megbirkózik Ariel?

Képzelj el egy 21. századi Arielt, aki kíváncsian úszkál az emberek hajója után, megpillant egy jóképű fiatalt, beleszeret. Kitör a vihar, a férfi vízbe zuhan, a hableány eldönti, hogy megmenti az életét: a part felé úszva beleakad néhány műanyag-foszlányba, nyel egy kis motorolajat, majd nehezen, de megérkezik a partra. Ott négyzet és henger alakú óriások emelkednek fölé, idegesnek tűnnek, mély hangon morgolódnak valamit, sötét gomolygó anyag veszi őket körül, akárcsak a mérges polipokat. Ijesztőnek tűnnek. Nem messze a parttól egy kupac szokatlan tárgyat pillant meg, könnyűek, recsegnek, és néhányban van valami számára is ismerős dolog: víz vagy legalábbis valami hasonló anyag. Ráfekteti a fiút, majd eltűnik a habok között.
KupakMOZAIK2020

Hulladékból műalkotás: kupakos versenyre hívják a diákokat

KupakMozaik címmel rendez versenyt az udvarhelyszéki iskolások részére a Székelyudvarhelyi Közösségi Alapítvány és az RDE Hargita Kft. Cél a környezetvédelem, a környezettudatosságra nevelés, de a közösségszervezés is.

Dugóba kerültek a pingvinek a zetelaki víztározónál

Nem a forgalmi dugóból fogunk mesét mondani, bár az is szép mozaikot adhat ki, ha Székelyudvarhely fölött, dróntávlaból nézzük. Hanem a flakonok kupakjából.

15 csapat 15 mesével állt elő két hete szombaton, hogy megnyerjék a fődíjak valamelyikét: egy csokor biciklit a csapattagoknak, egy csoportnyi belépőt a Balu parkba ebéddel és az utóbbi nyereménynek a diétásabb változatát, azaz a belépőjegyeket ebédmentesen.
Mivel Udvarhelyszéken elég kevés civil szervezet aktív a környezettudatosság területen, a Székelyudvarhelyi Közösségi Alapítvány úgy döntött, hogy konkrét, kézzelfogható és a hétköznapokban követhető további lépésekkel segítjük e mozgalom erősödését.
Nagy örömünkre az RDE Harghita vállalat is örömmel csatlakozott ehhez a törekvéshez, amelyet TUDATOS Udvarhely név alatt viszünk tovább. A környezettudatosság témájában gyakorlati előadásokra és műhelymunkákra kerül majd sor.