KupakMOZAIK

Az SZKA és az RDE Harghita közös kezdeményezése

KupakMOZAIK2023

Kupakmozaikok kirakásával versenyeztek

Negyedik alkalommal szervezte meg hétvégén a diákoknak szóló KupakMOZAIK elnevezésű programját a Székelyudvarhelyi Közösségi Alapítvány (SZKA) és az RDE Harghita hulladékgazdálkodási vállalat.

 

 

 

 

Miről beszélnek a színes kupakok?

A legkisebb dolgokból is lehet akkora szórakozás, hogy nem egyszer, hanem kétszer tölti meg a hatalmas városi jégpályát kacagó, táncikáló, cigánykerekező gyerekekkel.

Negyedik alkalommal rendezte meg a város egyik legcukibb rendezvényét, a Kupakmozaik versenyt az SZKA és az RDE Harghita Rt. június tizedikén, szombaton.

A verseny célja most is az volt, hogy felhívja a figyelmet a szelektív hulladékgyűjtésre és az újrahasznosítás sokféleségére.

Négy évvel ezelőtt még 15 csapat jelentkezett, most szinte háromszor annyien meséltek el egy-egy történetet a színes kupakokkal.

A csapatok szupergyorsak voltak: a rendekezésre álló idő, a négy óra helyett már szinte mindenki elkészült két óra alatt: annyira lelkesek, begyakorolják a mozaikrakást, mindneki tudja a dolgát, így nem is csoda, hogy pikpak megvannak, árulta el az egyik szülő.

KupakMOZAIK2022

Óriási, élmény, esemény, mozaik, gyereksereg

Június 1-én, gyermeknapon volt a 2022-es KupakMOZAIK, és ennél jobban időzíteni nem is lehetett volna. Az a hangulat, amit a sok buzgó diák teremtett a székelyudvarhelyi jégpályán, leírhatatlan. Kupakcsörgésből és gyerekzsivalyból nem volt hiány, és az eredmény 36 gyönyörű alkotás.

Jelentősen megnőtt az érdeklődés a környezettudatos játék iránt

Harmadik alkalommal szervezte meg a Kupakmozaik fantázianevű környezetvédelmi játékát a Székelyudvarhelyi Közösségi Alapítvány partnerségben az RDE Harghita Kft.-vel. A korábbi kiadásokkal ellentétben a záróesemény idén végre nem online térben, hanem közösségi rendezvény keretében zajlott. 

Környezettudatosságra nevelik a kisiskolásokat a Kupakmozaik játékban

Harmadik alkalommal hirdette meg a Székelyudvarhelyi Közösségi Alapítvány partnerségben az RDE Harghita Kft.-vel a Kupakomozaik című játékát, amelyre tízfős csapatok jelentkezését várják. A korábbi években nagy volt az érdeklődés a program iránt, hiszen 2020-ban 160, tavaly pedig 250 iskolás vett részt – mondta el Jakab Bernadett, az SZKA sajtófelelőse. 

Sok kicsi sokra megy – Rajtolt a kupakgyűjtési hajsza

Harmadik alkalommal vehetnek részt a tanulókból álló csapatok a székelyudvarhelyi KupakMOZAIK versenyen. A diákok ezúttal is környezetvédelmi témában mérhetik össze kreativitásukat a június 4-i szabadtéri megmérettetésen, amikor is egy általuk választott témát ábrázolnak az összegyűjtött kupakok felhasználásával. Az alkotásokat szakmai zsűri véleményezi, és a legötletesebbeket értékes nyereményekkel jutalmazzák.

KupakMOZAIK2021

1 day, 4 hours, 250 enthusiastic students, or in a nutshell: the BottleCapMozaic 2021 competition

June 5th is the International Word Environment Day, and it was celebrated by more than 250 conscious student who participated at the BottleCapMOZAIK competition. It was an uplifting feeling to experience their enthusiasm from the very beginning…

KupakMOZAIK2021

Idén is lesz KupakMOZAIK

Rollert, lovaglást, hátizsákot lehet nyerni a Székelyudvarhelyi Közösségi Alapítvány (SZKA) második alkalommal meghirdetett, környezettudatosságot népszerűsítő vetélkedőjén. Mindössze rengeteg műanyag kupakot kell gyűjteni, és ezekből látványos mozaikképet kell összehozni.
Kadicsok_SZKA-696x928

Több mázsa műanyag kupak gyűlt össze

A környezettudatosságra nevelés volt a fő célja a már második alkalommal jelentkező KupakMOZAIK vetélkedőnek, de nem akárhogyan, hanem látványos, színes alkotások által. Ugyanis a kupak – mielőtt újrahasznosítanák – akár művészeti alkotások alapanyaga is lehet. Ezt bizonyította a verseny 250 résztvevője.

Szerinted a motorolajjal megbirkózik Ariel?

Képzelj el egy 21. századi Arielt, aki kíváncsian úszkál az emberek hajója után, megpillant egy jóképű fiatalt, beleszeret. Kitör a vihar, a férfi vízbe zuhan, a hableány eldönti, hogy megmenti az életét: a part felé úszva beleakad néhány műanyag-foszlányba, nyel egy kis motorolajat, majd nehezen, de megérkezik a partra. Ott négyzet és henger alakú óriások emelkednek fölé, idegesnek tűnnek, mély hangon morgolódnak valamit, sötét gomolygó anyag veszi őket körül, akárcsak a mérges polipokat. Ijesztőnek tűnnek. Nem messze a parttól egy kupac szokatlan tárgyat pillant meg, könnyűek, recsegnek, és néhányban van valami számára is ismerős dolog: víz vagy legalábbis valami hasonló anyag. Ráfekteti a fiút, majd eltűnik a habok között.
KupakMOZAIK2020

Hulladékból műalkotás: kupakos versenyre hívják a diákokat

KupakMozaik címmel rendez versenyt az udvarhelyszéki iskolások részére a Székelyudvarhelyi Közösségi Alapítvány és az RDE Hargita Kft. Cél a környezetvédelem, a környezettudatosságra nevelés, de a közösségszervezés is.

Dugóba kerültek a pingvinek a zetelaki víztározónál

Nem a forgalmi dugóból fogunk mesét mondani, bár az is szép mozaikot adhat ki, ha Székelyudvarhely fölött, dróntávlaból nézzük. Hanem a flakonok kupakjából.

15 csapat 15 mesével állt elő két hete szombaton, hogy megnyerjék a fődíjak valamelyikét: egy csokor biciklit a csapattagoknak, egy csoportnyi belépőt a Balu parkba ebéddel és az utóbbi nyereménynek a diétásabb változatát, azaz a belépőjegyeket ebédmentesen.
Mivel Udvarhelyszéken elég kevés civil szervezet aktív a környezettudatosság területen, a Székelyudvarhelyi Közösségi Alapítvány úgy döntött, hogy konkrét, kézzelfogható és a hétköznapokban követhető további lépésekkel segítjük e mozgalom erősödését.
Nagy örömünkre az RDE Harghita vállalat is örömmel csatlakozott ehhez a törekvéshez, amelyet TUDATOS Udvarhely név alatt viszünk tovább. A környezettudatosság témájában gyakorlati előadásokra és műhelymunkákra kerül majd sor.